Сила імені - Роксолана Пиртко, донька Олега Скрипки та інші
Ім'я Роксолана має історичне походження та пов'язане з кількома культурними й географічними контекстами. Воно походить від назви племені роксоланів - сарматського народу, який у античні часи мешкав на територіях Північного Причорномор'я та сучасної України. Згодом у європейських і османських джерелах слово «роксолана» використовували як означення жінки з руських земель.
Найбільшої відомості це означення набуло у XVI столітті завдяки постаті Насті Лісовської - українки, яка стала дружиною османського султана Сулеймана I. У документах того часу її часто називали Роксоланою, що поступово трансформувало географічне визначення у власне ім'я. Надалі воно закріпилося в історичній пам'яті та культурному просторі.
В Україні ім'я Роксолана ніколи не було масовим і зберігало статус рідкісного. Протягом тривалого часу воно функціонувало переважно як історичний або символічний образ, з'являючись у літературі, мистецтві та наукових дослідженнях. У сучасний період ім'я почали свідомо обирати для дівчат, апелюючи до історичної тяглості та культурної ідентичності.
Сьогодні ім'я Роксолана залишається впізнаваним і має чіткий культурний контекст. Саме в такому значенні його носять сучасні українки, серед яких - Роксолана Пиртко, донька Олега Скрипки та інші представниці різних професійних сфер.
Хто сьогодні носить ім'я Роксолана
Однією з сучасних носійок імені є Роксолана Пиртко, донька Олега Скрипки. Вона працює у сфері комерційної нерухомості та є керівницею львівських торговельних центрів «Роксолана» та «Spartak».
Роксолана Пиртко поєднує юридичну освіту з управлінською діяльністю. У своїй роботі вона зосереджується на розвитку торговельно-розважальних просторів, впровадженні сучасних форматів сервісів і підходів до організації міської інфраструктури.
Окрім неї, ім'я Роксолана носять і інші відомі українки:
Роксолана (Настя Лісовська) - історична постать XVI століття, відома в Європі та Османській імперії.
Роксолана Богуцька - дизайнерка, яка працює з етнічними мотивами та сучасною українською естетикою.
Роксолана Панкова - акторка і телеведуча.
Роксолана Харчук - літературознавиця, дослідниця сучасної української літератури.
Таким чином, Роксолана Пиртко, донька Олега Скрипки та інші носійки цього імені представляють різні галузі - від бізнесу й культури до науки та мистецтва.
Роксолана Пиртко: довідка
Роксолана Пиртко народилася у 1991 році у Львові. Вона здобула ступінь магістра корпоративного права у Львівському національному університеті імені Івана Франка та диплом перекладача юридичної англійської мови.
Юридчну практику розпочала ще під час навчання. У 2020 році отримала свідоцтво адвоката. З 2014 року обіймає посаду CEO ТРЦ «Роксолана», а з 2019 року також керує СТРЦ «Spartak».
До її професійних обов'язків входять стратегічне управління, фінансовий контроль, розвиток орендної політики та впровадження сучасних рішень у сфері комерційної нерухомості.