Щиро вітаю з днем пам'яті великомученика і цілителя Пантелеймона
Народився в місті Нікомідії в сім'ї знатного язичника Євсторгія і названий Пантолеоном. Його мати Єввула була християнкою. Вона хотіла виховати сина в християнській вірі, але померла, коли майбутній великомученик був ще юним хлопцем. Батько віддав Пантолеона в початкову язичницьку школу, закінчивши яку юнак почав вчитися лікарському мистецтву у знаменитого в Нікомідії лікаря Євфросина. Одночасно Пантолеон став відвідувати священномученика Єрмолая, який розповів юнакові про християнську віру.
Він є одним із найбільш шанованих святих Православної Церкви. Ім'я великомученика призивається при звершенні таїнства Соборування, освячення води і молитві про немічного. Як при своєму земному житті святий цілитель Пантелеймон, після смерті батька, присвятив себе піклуванню про стражденних, хворих, жебраків, так не перестає він допомагати і тепер всім, хто звертається до нього з молитвою. Він безкорисливо лікував всіх, що зверталися до нього, вздоровлюючи їх Ім'ям Ісуса Христа. Він відвідував у темницях в'язнів, особливо християн, якими були переповнені всі тюрми, і лікував їх від ран. Незабаром чутка про милостивого лікаря поширилася по всьому місту. Залишивши інших лікарів, жителі стали звертатися тільки до святого Пантелеймона.
Святі мощі великомученика Пантелеймона частинками розійшлися по всьому християнському світу. Великомученик Пантелеймон шанується в Православній Церкві як грізний святий, покровитель воїнів. Ця сторона шанування розкриває його перше ім'я — Пантолеон, що означає «лев у всьому». Друге ім'я, дане при Хрещенні, — Пантелеймон, тобто «всемилостивий», розкривається з шанування великомученика як цілителя.
За народним повір'ями, у цей день всі рослини Святий Пантелеймон-цілитель наділяє потужною цілющою силою, здатної позбавити від будь-якої недуги.
В цей святковий день, я хочу привітати кожного зі святом, побажати здоров’я, любові у серці, у душі та у взаєминах із близькими і коханими. Нехай здійсняться всі Ваші життєві плани, надії і мрії, а кожен день вашого життя буде світлим і сонячним.
Хай мир, взаємна повага та довіра панують серед нас, життя наповнюється душевним теплом, радістю і впевненістю у щасливому майбутньому.
Нехай злагода і добробут будуть у кожному домі, адже вічне прагнення народу до миру, свободи, кращого життя — непереможне.
Нехай Господь Бог береже Вас і Ваші родини!
З повагою, Юрій Кармазін