Відкритий лист Президенту України В. Зеленському
Державна служба - це публічна, професійна, політично неупереджена діяльність із практичного виконання завдань і функцій Держави.
До принципів державної служби належать: верховенство права (забезпечення пріоритету прав і свобод людини і громадян відповідно до Конституції України), законність, професіоналізм (компетентне, об'єктивне і неупереджене виконання посадових обов'язків), доброчесність (спрямованість дій державного службовця на захист публічних інтересів та відмова державного службовця від превалювання приватного інтересу під час здійснення наданих йому повноважень), ефективність, забезпечення рівного доступу до державної служби (заборона всіх форм та проявів дискримінації).
Серед обов'язків державного службовця вагоме місце займає дотримання принципів державної служби та повага до гідності людини, недопущення порушення прав і свобод людини і громадянина (статті 8 Закону України «Про державну службу»), забезпечення ефективного виконання завдань і функцій державних органів.
Для ефективного виконання завдань та функцій державний службовець має право на повагу до своєї особистості, честі та гідності, справедливе і шанобливе ставлення з боку керівників, колег та інших осіб, просування по службі з урахуванням компетентності, соціальні гарантії, захист від незаконного переслідування з боку державних органів та їх посадовців.
За порушенням вимог Закону України «Про державну службу» законом передбачена відповідальність.
Голова Державної служби геології та надр України Олег Гоцинець із перших днів перебування на посаді вдався до грубого порушення Закону України «Про державу службу», що несумісне із подальшим виконанням ним завдань та функцій державного службовця та зайняттям посади категорії «А».
Підстави порушення ним права підтверджені в судовому порядку.
Відповідно до закону рішення суду про поновлення на посаді підлягає негайному виконанню.
Олег Гоцинець із першого дня призначення на посаду грубо порушив закон.
Як керівник юридичної служби Державної служби геології та надр України я маю бути поновлена відповідно до чотирьох рішень Верховного Суду України, документів державного виконавця, подання Уповноваженого Верховної Ради України, доповіді омбудсмена, схваленої народними депутатами України в кількості 284 осіб.
Абсолютно всі ці документи, повноваження посадових осіб уповноважених державних органів ігноруються Олегом Гоцинцем. Так само як і моя заява про поновлення на посаді.
Замість того, щоб виконати рішення суду шляхом видачі наказу про поновлення мене на рівнозначній посаді директора Департаменту правового забезпечення, як це передбачають всі перераховані вище документи, керівник державного органу разом з чинним директором Департаменту правового забезпечення Сергієм Губою, який протиправно займає місце, на яке я маю бути поновлена, вдаються до зловживання - скрізь надаючи наказ про поновлення мене на неіснуючій посаді начальника Юридичного управління Держгеонадр (від 17.03.2020 № 86-к), яка не передбачена чинним штатним розписом. При тому, що цей наказ 4 рази не визнано виконанням Верховним Судом України, всіма документами державного виконавця, поданням Уповноваженого Верховної Ради України, адміністративним протоколом щодо попереднього керівника підтвердженим в судовому порядку.
Цей недостовірний наказ вони в якості «доказу» намагались надати навіть власному керівництву в особі державного секретаря.
Цього факту вже достатньо для того, щоб підтвердити неможливість подальшої роботи Олега Гоцинця на посаді державної служби.
Той факт, що я не повинна ознайомлюватись із цим «фейковим» наказом чітко встановлено судом - неодноразово.
Питання вже давно вийшло за межі особистого, оскільки Олег Гоцинець своїм недбальством фактично поставив під сумнів компетенцію всіх державних установ та повноваження високопосадовців, що в умовах євроінтеграції та в контексті державної служби є неприпустимим.
У зв'язку з цим інформування Президента України про неналежну поведінку посадової особи є обов'язковим, оскільки його нехтування законом підриває довіру до державних інституцій та основ державного управління.
Строк невиконання судового рішення про поновлення в Державній службі геології та надр України становить 5,5 років.
Провину попереднього керівника за фактом невиконання було встановленому в судовому порядку у зв'язку з невиконанням ним законним вимог омбудсмена, що мало наслідком цілком справедливе непродовження йому контракту.
Знаючи щодо провини попереднього керівника Держгеонадр, Олег Гоцинець також проігнорував дві вимоги омбудсмена.
Зазначене тривале порушення підтверджує вплив на орган державної влади корупційних кланів, до яких Олег Гоцинець дослухається більше, ніж до закону.
Його підлеглий Сергій Губа, коли я прийшла до служби, замість того, щоб звільнити робоче місце, намагався влаштувати бійку з моїм представником та вчинив розбійний напад з метою крадіжки мого мобільного телефону, оскільки порушення я фіксувала на камеру.
На грубе порушення етики державного службовця та кримінального законодавства з боку власного підлеглого Олег Гоцинець та голова дисциплінарної комісії Вадим Гончаренко жодним чином не відреагували.
Тобто у військовий час продовжується розтрата в державній установі на заробітну плату чиновника, який займає посаду державної служби всупереч закону без правових підстав.
За наявною інформацією має місце зрив надходження коштів до Державного бюджету України з боку Олега Гоцинця за 1 квартал 2025 року, не виконано доручення щодо запуску роботи органів державного геологічного контролю, наявний зрив виконання заходів щодо перегляду «сплячих» дозволів на користування надрами.
Здебільшого показники роботи Держгеонадр за півроку з моменту призначення на посаду Олега Гоцинця нульові. В контексті відновлення України та необхідності залучення інвестицій показник діяльності служби має значення для економіки країни в цілому.
Угода про надра із США так само як і європейське партнерство містить в собі перспективний потенціал, який має бути реалізований крізь призму державних інтересів.
Проте впровадження цього інвестиційного партнерства потребує системного аналізу та роботи на результат.
Кадровий потенціал служби, де керівник не знає законів, в тому числі Закону України «Про державну службу», містить загрозу для належного захисту державних інтересів та розвитку країни в напрямку багатовекторного економічно вигідного партнерства, здатного підсилити інституційну спроможність Держави та її інвестиційну привабливість.
Тому грубе порушення Олегом Гоцинцем моїх прав, прав людини, ігнорування вимог в цьому напрямку державних установ підтверджує його невідповідність займаній посаді.
Його мета - утримати на посаді директора Департаменту правового забезпечення Сергія Губи всупереч закону та рішенню суду, яке підлягає негайному виконанню, свідчить про неволодіння елементарними азами законодавчої бази.
А таке відношення до мене як працівника галузі у військовий час вказує на нехтування основами етики державного службовця.
Тільки сама наявність цього відкритого листа, коли чиновник з питання порушення законодавства про державну службу змушений звертатись до вищестоящого керівництва, зайвий раз підтверджує, що служба геології не вживає достатніх заходів для виконання своєї функції.
Має місце систематична дискримінація та недобросовісна конкуренція, оскільки більш досвідченим розумним фахівцям вони мають схильність влаштовувати геноцид.
Мають місце систематичні провокації, спроби перевести юридичний матеріал в емоційне русло, наявна підміна понять, рішення по результатах роботи приймаються здебільшого з пліток та особистих образ, що в цілому не додає позитиву іміджу державної установи.
Загалом така ситуація є неприпустимою, оскільки утворила негативний для Держави в усіх відношеннях прецедент.
В свою чергу, підпорядкування Олега Гоцинця та кадровика служби не нормам закону та керівництву, а корумпованим кланам недобропорядного походження (іншим чином я не можу пояснити обставини утримання на посаді людини з корупційними нахилами всупереч судовому припису) вказує на його нерозуміння основ державної служби та несе потенційні ризики для державницького апарату в цілому.
Згідно Європейської конвенції з прав людини кожен має право обирати вид та род діяльності, кожна людина має права, підтверджені законом.
Систематичні спроби підім'яти чиновників в службі з боку сторонніх осіб, утворюючи неіснуючі проблеми на рівному місті, не сприяють розвитку країни та державної служби в цілому.
Справедливість передбачає об'єктивність.
З моєї ситуації з боку причетних осіб вбачається повне ігнорування вимог закону, ігнорування основних та конституційних прав людини в цілому, некомпетентність, непрофесійність, неефективність та відсутність націленості на реальний результат.
Прошу Вашого реагування на цю неприпустиму ситуацію шляхом надання відповідного доручення щодо виконання рішення суду про моє поновлення на посаді директора Департаменту правового забезпечення в чинному штатному розписі Держгеонадр шляхом негайного виконання як того передбачає закон із забезпеченням соціальних гарантій (оплата праці, зарахування трудового стажу).
Кадрова політика згідно закону передбачає відповідність чиновницького апарату перерахованим вище принципам.
Чиновник, який із першого робочого дня вдається до грубого порушення закону, принципів державної служби, не викликає довіри.
Закон України «Про державну службу» передбачає в цих випадках заходи реагування.
Як громадянин України висловлюю глибоку повагу та подяку за відстоювання державних інтересів.
Громадянин України К. Браіловська