15505 відвідувачів онлайн
184 0
Інформація опублікована учасником форуму та не є редакційним матеріалом

Відкритий лист Президенту України В. Зеленському щодо зміцнення кадрового потенціалу державних інституцій та дотримання Закону України "Про державну службу"

Автор: 

Висловлюю свою повагу та подяку.

Наведене нижче питання не належить напряму до компетенції Офісу Президента України, проте у зв'язку з відсутністю очікуваного законного реагування з боку Державної служби геології та надр України та деяких інших уповноважених установ вбачається доцільність його викладення.

План для Ukraine Facility передбачає:

у сфері державного управління - прозору процедуру відбору спеціалістів на посади, а також професійну державну службу;

у сфері управління державними фінансами - прозору систему управління державними доходами та видатками, аудит державних витрат відповідно до міжнародних стандартів;

у сфері судової системи - справедливе правосуддя та верховенство права.

Згідно з Конституцією Україна є правовою демократичною Державою.

Відповідно до Закону України «Про державну службу» основою інституційного механізму є: верховенство права, законність, професіоналізм, доброчесність, ефективність, забезпечення рівного доступу до державної служби, прозорість, стабільність.

Для збереження правового демократичного устрою в країні важливо, аби норма закону та механізм її реалізації знаходив своє чітке відображення в практичному застосуванні.

Наявність різних категорії судових справ, що мають між собою юридичну та категорійну різницю, становить основу правового механізму функціонування державної інституції.

Право на судовий захист чітко регламентовано Конституцією України та міжнародними конвенціями, ратифікованими Україною.

Від професійності роботи державного апарату залежить якість виконання управлінських функцій, що має принципове значення в контексті відстоювання державних інтересів, відновлення України та її подальшого демократичного розвитку.

Правовий механізм проходження державної служби передбачає гарантії права на працю, до яких в тому числі належить право на поновлення на посаді внаслідок незаконного звільнення.

В Державній службі геології та надр наявний факт, що нівелює управлінську роль Закону України «Про державну службу», який полягає в 6 -річному невиконанні рішення суду про моє поновлення на посаді директора Департаменту правового забезпечення.

Тривалий час його не виконував попередній Голова служби Роман Опімах з мотивів особистої помсти.

Щодо нього було складено адміністративний протокол Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, підтверджений в судовому порядку першою та апеляційною інстанціями шляхом встановлення провини.

Через наявність грубого порушення права йому було відмовлено в продовженні контракту.

Його наступник (нині звільнений з посади) замість адекватного реагування рік перебуваючи на посаді так само ухилявся від його виконання.

Закон України «Про державну службу» передбачає, що рішення суду про поновлення на посаді підлягає негайному виконанню.

Тобто судовий припис подібного характеру виконується після рішення суду першої інстанції.

Моє право на поновлення підтверджене численними судовими приписами, серед яких:

постанова Шостого апеляційного адміністративного суду, якою визнано бездіяльність Держгеонадр щодо поновлення на посаді, лишена в силі судом касаційної інстанції;

постанова Шостого апеляційного адміністративного суду, якою визнано чинними штрафи Міністерства юстиції України, лишена в силі трьома ухвалами Верховного Суду України;

рішення Окружного адміністративного суду України, постанова Шостого апеляційного адміністративного суду (лишені в силі Ухвалою Верховного Суду України), якими було скасовано неправомірну вимогу державного виконавця щодо мого ознайомлення із наказом Держгеонадр від 17.03.2020 № 86-к про поновлення мене на неіснуючій посаді начальника Юридичного управління, що не визнаний судом виконанням рішення суду;

вимогою Уповноваженого Верховної Ради України прав людини, адміністративним протоколом, рішенням Шевченківського районного суду м. Києва, постановою Київського апеляційного суду, якими встановлено провину за фактом невиконання вимог омбудсмена.

Усіма цими документами чітко визначено, що наказ від 17.03.2020 № 86-к про поновлення мене на неіснуючій посаді начальника Юридичного управління, не є виконанням рішення суду.

Тим не менш, ігноруючи закон, відповідальні посадові особи Держгеонадр намагаються мене із ним ознайомити, аби ухилитись всупереч закону від виконання своїх юридичних зобов'язань.
Другою відповіддю корупційного змісту є ніби-то "необхідність зміни штатного розпису" .
Зазначена відповідь містить явний склад злочину, оскільки Верховний Суд України 4 рази поспіль, а також Київський апеляційний суд під час розгляду вимоги омбудсмена чітко встановили, що ніякі штатні розписи нікуди змінювати не треба, а поновлення має відбуватись на рівнозначній посаді директора Департаменту правового забезпечення Держгеонадр, яку увесь цей час займає працівник (Сергій Губа), що згідно закону не має правового статусу.

Тобто увесь цей час зазначене робоче місце займає працівник, який фактично мав бути звільнений з посади відповідно до Закону України «Про державну службу», що в свою чергу має наслідком тривалий факт розтрати бюджетних коштів.

Юридична очевидна ситуація доведена до абсурду, переведена в розріз пліток, а замість підписання наказу в професійному сенсі цього слова, відповідальні посадові особи намагаються з'ясовувати стосунки неетичним чином, що в межах роботи державного апарату є неприпустимим.

Відстоювання державних інтересів потребує цілеспрямованої, системної, грунтовної роботи всіх державних інституцій, про що систематично ставляться відповідні логічні завдання.

Моє звільнення було організовано екс-Головою Держгеонадр Олегом Кирилюком, звільненим на вимогу Президента з посади за корупційні прояви, шляхом службового підроблення.

Причиною була принципова позиція щодо відстоювання державних інтересів, блокування незаконних ініціатив.

Обставини так званого звільнення, що мало за мету незаконне переривання проходження мною державної служби є безпрецедентними.

При цьому абсолютно зрозуміле, очевидне, законне рішення суду, підтверджене Верховним Судом України неодноразово, я не можу реалізувати 6 (!) років.

Законну вимогу омбудсмена вони виконувати категорично відмовляються.

Певні посадові особи служби, включаючи кадровика, перебувають під систематичним впливом організованих злочинних угруповувань, які мало розуміються на державницькій роботі і використовують державний апарат виключно з метою особистого збагачення.

На превеликий жаль були спроби мою особисту справу за рахунок стороннього недержавницького впливу на галузь перевести в розріз «розмінної монети», коли відстояні мною в судовому порядку документи фактично намагались використати бізнес - групи для досягнення власної мети навіть без відновлення мого права.

Зазначене є неприпустимим, оскільки може негативно позначатись на іміджі державної служби та статусі державної інституції в цілому.

З боку опонентів мали місце абсурдні речі. Під час розгляду очевидного питання перша інстанція тричі фактично скасовувала Верховний Суд

Вочевидь опоненти з метою професійної дискредитації займались пошуком «союзників» та підкупом недопропорядних громадян.

Кадровик Держгеонадр свої дії погоджує з працівником, якого мали звільнити із займаної посади, тобто юристом, що по факту вчинив рейдерське захоплення державної посади.

Це замість того, аби занести на підпис наказ про його звільнення та моє поновлення.

Чергова законна вимога омбудсмена зі строком виконання 02.03.2026 ними обома повністю проігнорована.

У зв'язку з цим я звернулась до Інституту з прав людини із вимогою з метою дотримання Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» забезпечити разом зі мною явку до Держгеонадр в присутності омбудсмена з вимогою реалізації мого законного права.

Відповідальні за виконання судового припису ухилились від дотримання закону навіть під час посилення обстрілів та несприятливих погодних умов, що в черговий раз дає чітку характеристику особі, що фактично привласнює бюджетні кошти. Якщо взяти до уваги факт зарахування Сергію Губі трудового стажу, слід констатувати факт, що ЄСВ за нього також перераховано незаконно.

По факту Сергій Губа в держаній установі -особа без правового статусу та повноважень, людина, яка займається самоуправством, самозванець, який аморальним протиправним чином привласнив владну функцію всупереч закону, ще й на додаток ставить підпис на надважливих державних документах, бере участь в перемовинах, має доступ до матеріалів ДСК і не тільки.

Зазначене є питанням національної безпеки.

Звісно Міністр, який курує відповідний напрямок, уповноважений розібратись в обставинах справи, враховуючи їх абсурдність та грубе цинічне порушення закону.

Оскільки грубе порушення є безпрецедентним, підписання документів неуповноваженою особою на держслужбі має провокативний зміст та може негативним чином позначитись на іміджі важливої державної установи, маю довести цю інформацію до відома з метою належної реалізації Закону України «Про державну службу», відновлення мого неодноразово підтвердженого Верховним Судом України та вимогами Уповноваженого Верховної Ради України (законність яких встановлена в судовому порядку) права, та притягнення винних до відповідальності.

З повагою, Ініціаторка адміністративного провадження,
громадянка України, авторка антикорупційних ініціатив,
магістр права

К. Браіловська

Завантаження...