10702 відвідувача онлайн
61 325 9 976
Інформація опублікована учасником форуму та не є редакційним матеріалом

Ватра

Автор: 

Ватра

Кухня народів світу

Топ коментарі
+10
Я вже тут!!! У нас все відновили - газ електрику воду (навіть гарячу подаликрім ліфту Змушені ходить сходами Тепер маю "сувенір" від кацапів - осколок від фугасного снаряда пролетів повз голову Підняв з землі а він руку обпік - такий гарячий був Зважив - рівно 58 грамів Трохи менший мізинця
показати весь коментар
30.04.2022 08:49 Відповісти
+9
Сидим с женой на лавочке в парке, никого не трогаем. Подходят к нам свидетели Иеговы и задают вопрос:
- Скажите, а Вы молитесь перед едой?
Ответил:
- Да нет, у меня жена нормально готовит …
показати весь коментар
15.01.2021 19:11 Відповісти
+9
С возвращением!
показати весь коментар
30.04.2022 09:06 Відповісти
Коментувати
Сортувати:
Сторінка 100 з 100
Дякую . Держіться ! Ми по пів доби без світла .
Раша обстрілює енергетику в області ,місто поки що в безпеці .
В сина відносно нормально .
Бог з нами а ми з Ним .
показати весь коментар
03.01.2026 07:58 Відповісти
После выхода замуж, российские женщины резко меняли кулинарные предпочтения - переходили массово, на применение блюд грузинской кухни. Готовят массово, одно и то же блюдо - "жричодали"... Самое смешное - в каждой семье это блюдо готовится по особому, отличному от других, рецепту...
показати весь коментар
15.01.2026 06:47 Відповісти
показати весь коментар
11.06.2026 10:09 Відповісти
- Вася! Почему ты постоянно так сильно "квасишь"?
- Потому что в ноябре родился...
- И что?
- Так в ноябре аисты уже на юг улетели... А капуста уже вся поквашенная... Вот меня в бочке, с квашеной капустой, и нашли...
показати весь коментар
17.01.2026 13:24 Відповісти
- Наташк! Ты чё такая расстроеная?...
- Да па жизни невезуха... Ка всем падругам мужики клеются, а ка мне - нет...
- А ты себя абезжирить не пробавала?...
показати весь коментар
17.01.2026 14:08 Відповісти
Угостила подругу конфетами "Птичье молоко". Отказалась!
- Ненавижу людей, которые жестоко обращаются с животными!
- Ты это к чему?
- Да ведь для изготовления этих конфет, у птиц всё молоко отбирают. Их цыплятки голодают... Бедные молокопитающие...
показати весь коментар
18.01.2026 16:12 Відповісти
А якого кольору пудра у афоиканок?
показати весь коментар
27.01.2026 02:49 Відповісти
показати весь коментар
29.01.2026 00:43 Відповісти
Не бачу нічого. Хоча ноут новий...
показати весь коментар
29.01.2026 00:49 Відповісти
Странно, а в мене є картинка
показати весь коментар
29.01.2026 01:02 Відповісти
показати весь коментар
29.01.2026 00:52 Відповісти
О - вже інша справа... Щось, барахлить сайт...
Непогана піцца... А я зараз їм вареники з картоплею... Картопля з вишкварками з цибулею. Поливка цибулева, і сметана... Вже перейшли на нічний стиль життя - електроенергії дають більше. Дружина пере одяг вночі, готує в аерогрилі, мікрохвильовці. А спать лягаємо вдень, коли електрику відключають...
показати весь коментар
29.01.2026 01:14 Відповісти
Надворі другий день сніжок пролітає... А "Завірюху "шиза косить" - гасає, як коняка, по квартирі. Це у неї завжди так. (ми з нею чутливі до непогоди. У мене, перед снігопадами, з заметілями, взимку, і перед грозами - влітку, у вухах свербить, а зараз і нога протезована, ниє, а вона починає ганять по квартирі...).
показати весь коментар
29.01.2026 08:04 Відповісти
Наутро, после бурной ночи, муж спрашивает жену:
- Слушай! Ну мы сегодня ночью, и "побуянили"... Надеюсь, детей не побудили?
- Да, вроде, нет... Но кот, на рассвете, смотрел на тебя, с неподдельным уважением...
показати весь коментар
29.01.2026 11:23 Відповісти
показати весь коментар
02.02.2026 02:46 Відповісти
Років шість тому, купили садженець лавра. Висадили у великий горщик. Ріс потихеньку. Деревце зформувать не змогли - ріс кущем. Кожну зиму "хирів" - листя сохло і обсипалося, хоч сонця йому вистачало. Торік висадив на клумбу, і "махнув рукою" - ростиме - то ростиме, засохне - не жаль. Ціле літо потроху ріс, "оживав". Восени зрізав усі листові пагони, залишив "пеньки". Не чекав, що будуть ТАКІ морози - сьогодні на вулиці -26... Побачимо, чи витримає. Він сховався під сніг.
показати весь коментар
03.02.2026 07:27 Відповісти
В мене олива і камелія стоять у горщиках на вулиці, бо у хаті їм жарко. Я накриваю їх спанбондом
показати весь коментар
04.02.2026 02:21 Відповісти
Весна прийде - побачимо... Моя сказала - буду висаджувать такі квіти, які не вимагають великої "возні" з прополкою та висаджуванням. Тому весною, до розпускання листяних дерев, у нас цвітуть різні тюльпани з нарцисами, а потім розпускаються "кущі" - півонії, гортензії, бузок, троянди (ці цвітуть впродовж всього теплого сезону - з травня до жовтня), гібіскуси, хризантеми...
показати весь коментар
04.02.2026 03:39 Відповісти
Всю зиму нас калла радує. Все літо ротуть кущі на клумбі. Восени викопуємо, і пересаджуємо в 5-літрові горщики. І десь з кінця листопада вони починають викидать квітконоси. В цьому році, майже безперервно, один з двох кущів, цвіте. Зараз вже П"ЯТА квітка розпустилася... З орхідеями - поганенько. Або "обновлять" треба кущики, або нові висаджувать. Уже лютий - а на кущах тільки два квітконоси. А їх же більше десятка!
показати весь коментар
07.02.2026 06:47 Відповісти
Між іншим - читав колись, що деякі народи придумали пивоваріння ще до того, як придумали дріжжовий хліб... Можу повірить - фінноугорські племена, ще до того, як ми їх навчили хліборобству, готували брагу. Але робили її не з зерна, а з березового соку. Деякі у цю брагу додавали сушені ягоди. Ну, а шамани настоювали її з мухоморами, і вживали у якості галюциногена, при обрядах весняного рівнодення...
показати весь коментар
02.02.2026 04:16 Відповісти
Північні народи не мають імунітету проти алкоголю , який виробативаеться в теплих країнах як натуральний зброжений алкоголь. Якщо там у масковіі був ледник, коли трипільці вже вирощували зерно , то фіно угрів там ще не було . Але я вважаю ЩО УСІ ПІВНІЧНІ НАРОДИ НЕ МАЮТЬ ЦЬОГО ГЕНУ
Приклад
-російські КОЛОНІЗАТОРИ легко споіли чукчей , тобто знищили той народ
-особисто бачила у Японії як легко пьяніють від водки японці

якщо розглядати угорців , то там нація склалась не тількі від прийшлих угорців, а і від аварців ( бо там був АВАРСЬКИЙ каганат і оседлі аварці нікуди не щезли ( як російські історики вигадують казки - один народ прийшов , а другий пішов ) , також на цих землях жили словʼяни , які теж никуди не зникали. Тобто ******* угорці - це сплав словʼян , кельтів, аварців , і тобто угорців . І мабуть ще даків ( румун)
показати весь коментар
04.02.2026 02:38 Відповісти
Там все було "тривіальніше" та "більш природньо" - у всіх народів було "несприйняття алкоголю". Просто у народів Півдня, під впливом його вживання пройшов "природній відбір" - люди без цього "імунітету", просто поспивалися та вимерли... Залишилися лише "найстійкіші"... Якщо у нас пивоваріння та медогонка практикувалася кілька тисячоліть, то частково ми отримали цю стійкість до алкоголю. І перехід до міцних напоїв ( вина і горілки), пройшов у нас "плавніше", то фінноугри довідалися про хліборобство, варіння пива та приготування хлібної браги ("зелєна вина"), лише тисячу років тому - після контактів з слов"янами. Не встигли призвичаїтися до цих напоїв - як з Польщі, Литви й України прийшла горілка... А вони не були до цього готові... Перше, що приносили "сибирцам" московити - алкоголь та його вживання. А ті його, взагалі не знали... Є така книжечка, часів "післяпетровських" "Описание Земли Камчатки". Автор - Степан Крашенінніков. І він там детально описує, як з такої рослини, як "борщовик", який камчадали їли у якості овочів, колонізатори-козаки гнали спиртні напої...
показати весь коментар
04.02.2026 03:32 Відповісти
Пане Яре, продукт бродіння - це не тількі алкоголь , це і зброжені інші продукти, це продукти ферментації , що в умовах теплих країн звичайна справа
Ось зараз в Україні холодомор - я суп виставляю на веранду . А на півночі така погода 9 місяців в році . Тобто продукти не бродять . А на півдні холодильників 3 тис років тому не було , квасили капусту , перці , баклажани , фрукти - ось вам і імунітет до алкоголю
показати весь коментар
04.02.2026 03:44 Відповісти
Я знаю... Поїздив доволі, по світу... Коли Горбачов почав бороться "с пьянствам и алкагализьмом", то кацапи, в Поволжі, мучилися... Пробував їх навчить, гнать горілку, з зерна (у них його було багато), так вийшло, як в українській казці "Легкий хліб". Вони лінувалися навіть "солод" робить, з зерна - так з пророщеного, і нерозмеленого, брагу і робили. Пили, коли вона ще й добродить не встигала...Та й культура городництва і заготівлі продуктів на зиму, у них не так розвинута... Сушіння грибів, дикорослих ягід і фруктів, квасіння капусти - та й по тому...
А чого це ви в Україні? Фіцо вигнав? Чи самі з ним жить не захотіли? А у нас тут холодно і темно... Живемо, коли є електроенергія... От включили в три години світло - і я на компі, а дружина часто вночі пере одяг та постільну білизну... День прийде, виключать на сім годин світло - ляжем спать... Відчував, що буде "свистопляска" - так восени наконсервував не тільки м"яса, кров"янки і риби, але й каші з м"ясом. Пшеничної, гречаної, та квасолі. Тепер у будь-який момент можна розігріть на вогні вміст банки, та поїсти... Навіть кілька банок голубців закатав... А борщ у нас взимку, постійно на балконі стоїть. Треба - відсипав у полумисок, розігрів у мікрохвильовці, та поїв. Нема електроенергії - у маленькій каструльці., на газу..
показати весь коментар
04.02.2026 04:08 Відповісти
Приїхала чоловіка підтримати - холодець варю
показати весь коментар
05.02.2026 05:15 Відповісти
«Відчував, що буде "свистопляска" - так восени наконсервував не тільки м"яса, кров"янки і риби, але й каші з м"ясом.»
Памʼятаю , як ви запасались Ви молодець
показати весь коментар
05.02.2026 05:17 Відповісти
- Мамо! А що таке - "серенада"?
- Ну, доню... У країнах Південної Європи - Італії, Іспанії, Португалії, є така традиція - у нічний час чоловік, який кохав жінку, приходив уночі, під її вікна, і, граючи на гітарі,співав пісню про кохання...
- Бідні сусіди...
показати весь коментар
03.02.2026 05:39 Відповісти
показати весь коментар
05.02.2026 05:13 Відповісти
Значить, у мене "гном" неправильний... Ялинку не чіпає, крім, дряпать оббивку дивану, ніякої капості не робить, нявкає не частіше пари раз за ніч... Спить у мене за спиною - бо боїться, щоб я її руками, у сні, не зачепив...
показати весь коментар
06.02.2026 06:45 Відповісти
показати весь коментар
05.02.2026 17:55 Відповісти
показати весь коментар
08.02.2026 02:49 Відповісти
...................... Я тут сьогодні один допис провокативний, прочитав... "Нібиукраїнець" скиглив, що у нього "холодильник пустий"... Я йому відповів, і пояснив, що українці - хазяйновиті й запасливі... (Мій батько казав, що справжній українець починає кричать, що "помирає з голоду" , тоді, коли в нього ще запаси на рік, залишилися...).
А потім пішов у комірчину, взяв баночку кров"янки, розігрів, і "умняв"... Поки буде електроенергія - попишу. Потім спать ляжу...
показати весь коментар
08.02.2026 03:10 Відповісти
А у мене, на плиті, бігос кипить... Одна з "найдемократичніших" страв, які я знаю та люблю... Рецепт - на будь-який смак ... Його міг приготувать, у Польщі та Великому князівстві Литовському, і бідняк, і магнат...Готувать можна у будь-який сезон, і варіювать продуктами, в залежності від наявності... Свіжа та квашена капуста, картопля, ріпа, будь-яке м"ясо (свіже, тушене, копчене), цибуля, морква... Це лише "основа"...
Прокинувся вранці, ще затемна - збив режим сну, з-за відключень світла. Начистив картоплі, нарізав кубиками, злегка обсмажив на смальці. На тому ж смальці підрум'янив цибулю, напівкільцями. Там же обсмажив натерту на крупну тертку, морквину.... Відкрив літрову банку маринованої капусти. Усе повкидав у казан. Були у морозилці саморобні кубики бульйону, що залишився після варіння холодцю - теж у казан. Дістав залишки маринованого перцю, з холодильника - в казан. Витіг з холодильника маленьку баночку з "коптильною рідиною" (залишилася після коптіння свинячої щоковини) - вкинув ложку в казан. (копчене м"ясо - бажаний додаток у бігос. Дуже смачні у ньому копчені ребра"). Додав у казан трохи води, і поставив кип"ятить. Під кінець відкрив баночку тушеної свинини. Вкинув у казан, і зараз варю...
Через годину - їстиму...
показати весь коментар
09.02.2026 06:52 Відповісти
показати весь коментар
12.02.2026 00:17 Відповісти
Знайомий, колись, був у відрядженні, на Кубі. Казав, що йому було жарко у футболці та шортах тоді, коли кубинці носили светри і джинси, та казали, що холодно...
показати весь коментар
12.02.2026 03:15 Відповісти
От і "Масляна" прийшла... Всіх читаючих - з "переломом зими", і наверненням на літо... Напік, сьогодні, купу млинців. Дружина навертіла налисників з сиром і родзинками. Зараз сиджу, "розговляюся"...
показати весь коментар
16.02.2026 19:11 Відповісти
- Слушай, а компот варится только из фруктов, или из овощей, тоже?...
- Компот из овощей - это БОРЩ!...
показати весь коментар
16.02.2026 20:07 Відповісти
Трохи "безкудьтурщини" , від "трамвайного хама":
Сінгапур. Чергова виставка-конкурс на "сантехнічні" теми. Головна вимога - чистота екології оточуючого простору...Фірми різних країн виставляють різноманітні зразки туалетного паперу. Першим виставляється зразок з Великобританії. Папір м"який, п"ятишаровий, спокійних пастельних кольорів, з нейтральним запахом моря... Отримує сім балів...
Французи виставляють зразок у стилі авангардизму, Запах придушує всі сторонні. Отримує 6 балів...
Німці виставляють зразок у стилі готики, з чітким рифленим тисненням. Ароматизатор, вступаючи в хімічну реакцію з фекаліями, міняє неприємний запах, на запах свіжого сіна...
Підходить японець, і подає голові комісії пігулку. Всі здивовані - "А де папір?" Бо всередині капсули - білий порошок...Але голова комісії, все-таки, заради цікавості, ковтнув пігулку, і запив водою... Через кілька хвилин вийшов з зали. Всі сидять, здивовано очікуючи, що буде далі.
Хвилин через десять голова комісії влітає в залу, з несамовитим криком: "Вищий бал!, Вищий бал"... "ВОНО" виходить, уже запакованим у герметичні поліетиленові пакети!!!"
показати весь коментар
16.02.2026 20:45 Відповісти
Там, через тиждень, "Сиропустний піст", наступає... Кому цікаво - смачна "пісна" страва:
"Рис із квасолею", в соусі...
Квасолю замочить у воді, на 12 год. Воду злить, залить свіжу, і відварить квасолю до готовності. Зварить рис, до напівготовності. Накришить цибулю, моркву, і підсмажить на олії. Вкинуть квасолю та овочі, у рис, варить до готовності, додавши спеції...
Квасолю можна використать магазинну, консервовану без оцту.

Сам я готую , коли завгодно, використовуючи консервовану квасолю з свининою та овочами (домашня заготовка).
показати весь коментар
17.02.2026 11:26 Відповісти
Жили два куми - любителі випить. А жінки постійно заце, їх лаяли. Домовилися - у телефонних розмовах горілку називать "книгою", а пиво - "журналом"... Та к пішло:
- Пертович, пиходь... Я книжку нову купив...
- А я свіжий примірник журналу... Зустрінемося в гаражі, почитаємо...
Місяців через два телефонний дзвінок:
- Петрович! Приходь в гараж! Тесть з села привіз тритомний рукопис!
показати весь коментар
18.02.2026 12:01 Відповісти
показати весь коментар
08.04.2026 12:42 Відповісти
Туристична кухня. Якщо хтось є любителем турпоходів, чи виїздів на риболовлю, з ночівлею в палатках, на кілька днів, може взять з собою м"ясо-борошняний концентрат, який можна приготувать у похідних умовах, лише заливши його кип"ятком, або й споживаючи сирим...Розробив його на основі одного з рецептів "пемікану" ірокезів, та козацької "саламахи" .
Склад :
М'ясо - 1 кг (будь-яке)
Сало - 250 гр.
Борошно - 0, 5 кг (пшеничне, вівсяне, гречане, кукурудзяне)
Сіль, спеції.

Свіже м"ясо нарізать пластинками, розкласти на противні тонким шаром. Сушить у духовці, на слабкому вогні, при напіввідкритих дверцятах. (краще всього вставить під верхній край дверцят столову ложку. До речі, так само можна сушить і гриби та ягоди з фруктами). М"ясо, для інтенсифікації сушки, можна , попередньо, перемолоть на фарш. М"ясо висушується до ламкості, і перебивається, до стану порошку, у кофемолці.. (якщо м"ясо сушиться в морозну погоду - його можна, попередньо, проморозить. Тоді воно висихає швидше).
Сало нарізать дрібненькими кубиками, і підсмажить до жовтого кольору. Остудить, перемолоть на м'ясорубку. Смалець і сало додать у м"ясо. Туди ж всипать борошно. Додать сіль і спеції. Суміш повинна буть солоно-пряна.. Ретельно перемішать. Викласти на пласку поверхню, шаром товщиною 2 см, попередньо заславши її пергаментним папером для випікання. Накрить шар пергаментним папером, і накласти дошку. Зверху покласти гніт. Витримать кілька днів, у прохолодному місці... Потім пластину нарізать кубиками, і впакувать у харчову фольгу, чи поліетиленові пакетики... Для тривалого зберігання ( до виходу в похід), бажано тримать пакети в прохолодному місці, без контакту з вологою (холодильник, рогріб). Запобігать контакту з сонячним світлом - щоб не згірк жир.
Для приготування достатньо закип"ятить воду в казанку, вкинуть кубики, проварить хвилин 5-10, і дать настояться, до набухання. За екстремальних умов, можна їсти в сирому вигляді, як галети...
(було-б, непогано, якби подібну річ розробили , як "продукт екстремального харчування" - "недоторканний запас", для солдат на передовій, чи для ДРГ, в часи повального домінування БПЛА, над головою... Для ситості цілком достатньо пластини, величиною з пачку цигарок... ).
показати весь коментар
20.02.2026 07:47 Відповісти
Сьогодні було "алаверди" по-українському... Дружина напекла пиріжків з картоплею та зеленою цибулею... Понесла до сусідки - пригостить. Вертається - сміється: "Від нашого дому - вашому..." На тарілці - гарячі чебуреки...
показати весь коментар
23.02.2026 14:58 Відповісти
показати весь коментар
25.02.2026 12:04 Відповісти
Бачимо... У нас уже четверту добу - "плюси". Позаминулої ночі навіть дощ ішов... А так - низька хмарність, дрібний мокрий сніг, майже без перерви...По вулицях уже струмки течуть... У неділю ходив по молоко, так по дорозі набрав вербових гілочок. Поставив у вазу. Вже розпускаються котики...
показати весь коментар
25.02.2026 13:54 Відповісти
Макове молоко.
Якщо хтось хоче дотримуваться посту, є купа рослинних замінників. Про соєве чули всі - китайі його широко вживають. Набашато менше відомі макове, конопляне, горіхове, мигдальне...
Макове молоко - це корисний рослинний напій, багатий на кальцій. Для приготування 1 літра молока замочіть 100-150 г промитого маку у воді на 2-6 годин (або на ніч). Злийте воду, збийте мак блендером з 1 л чистої води до білого кольору протягом 3-5 хвилин. Процідіть суміш через марлю, додайте за смаком мед або фініки.
показати весь коментар
26.02.2026 08:37 Відповісти
"Сміяться при слові "лопата"...". На днях зайшов у місцевий магазинчик. В основному, торгують овочами та фруктами. Є крупи, м'ясо-рибні консерви, риба, солона, морожена, в'ялена, та інше. Полиці - справа та зліва, вздовж стін. Зліва, на одній полиці, стоїть пакет з кукурудзяною крупою. Фасовка на 800 гр. Ціна - 29 грн. Справа, на полиці, стоїть пакет, з фасовкою на 500 гр. Ціна -39 грн. Така сама крупа кукурудзяна. Але напис - "Полента"...
показати весь коментар
10.03.2026 07:06 Відповісти
Якось я теж купляв так кукурудзяну крупу. Вибрати було з чого. Та я подумав: "І нащо мені ці понти?" і купив звичайну, дешевшу.
показати весь коментар
08.04.2026 12:41 Відповісти
У нас зараз, є цікавіша штука (хоч і дорожча). Крупа "Саго". Тільки не з сагової пальми, а з її вітчизняних "замінників". При СРСР її робили з картопляного крохмалю (а не з сагового). Спеціалізувалася на цьому Бвлорусь. Коли БРСР стала "лизать сраку" кацапам, ми перестали закуповувать цей продукт, у білорусів. Натомість розвернули виробництво саго вітчизняного - з крохмалю кукурудзяного... Я з ним варю гарбузову кашу...
показати весь коментар
08.04.2026 12:51 Відповісти
"Жив колись один емір. Любив смачно поїсти. Тому "задовбував" своїх придворних, щоб ті несли йому рецепти нових страв. Спіткала така доля і Ходжу Насреддіна. Він подумав, і запропонував їсти часник у меду. Емір спробував, плюнув, і змусив Ходжу з'їсти ціле блюдо цієї страви...
Ходжа давився, але їв. А потім сказав:
- Мені сказали: "Придумай страву...". Але не сказали, що її ще й треба їсти...".
показати весь коментар
10.03.2026 09:17 Відповісти
показати весь коментар
20.03.2026 14:52 Відповісти
У кицьки зліва такий самий погляд, як і у Завірюхи, вранці...
показати весь коментар
20.03.2026 16:00 Відповісти
Вчора були внуки, "поза розкладом"... (кацапи знову пошкодили електропідстанцію, не було електроенергії, і в дитсадку не могли обід приготувать - електроплити). Пообідали. Сіли граться. Мала грається ведмедями (у нас їх, різних, кілька штук). Кажу:
- А ти знаєш, що наша бабуся знає гарного віршика про ведмедів?
А мала каже:
- А я теж вірша знаю...
Та як видасть уривок з поеми Шевченка, "Гайдамаки" - "Встала весна...".
У мене очі на лоба полізли!... Давай розпитувать... Так вона знає, хто написав, хто ця людина, що помер давно, знає... Навіть поправила мене - бо я його ім"я і прізвище назвав, а вона додала, що він - "Григорович"... Сміюся, дружині: "А нашим дітям, про "Ілліча Леніна" розказували..."
показати весь коментар
26.03.2026 05:45 Відповісти
На ринку з'явилася левурда... (черемша). Сьогодні на вечерю - салат з черемші, яєць, картоплі, здобрений майонезом...
показати весь коментар
22.03.2026 16:32 Відповісти
В останній момент вніс зміни в салат - додав мариновані білі гриби... Вийшло смачніше, ніж по "класиці"...
показати весь коментар
22.03.2026 20:24 Відповісти
У Братиславі медвежий лук- чеснок продають даже у супермаркетах . Оперативні менеджери .
Ми робили : черемша ПОРІЗАТИ, творог , КОЛЬРАБІ НА ТЕРКУ та майонез . Смачно
показати весь коментар
30.03.2026 01:03 Відповісти
"Найважчий зубний біль легко маскується та вгамовується найслабішим зубним..."
показати весь коментар
27.03.2026 19:33 Відповісти
показати весь коментар
30.03.2026 00:59 Відповісти
Прочитал, на ночь, отец, дочке, сказку про Колобка, и резюмирует мораль:
- Вот видишь, доча... Колобок был непослушным, ушёл от бабушки с дедушкой, и Лиса его скушала...
Дочка сокрушённо вздохнула:
- Если-бы он был послушным, бабка с делом его-бы в самом начале сказки, слопали... А так хоть по свету погулял, зверей повидал...
показати весь коментар
05.04.2026 17:52 Відповісти
Сьогодні діти з лісу привезли здоровенний пучок дикої цибулі... Дружина розморозила фаршу, наробила чебуреків...
Сиджу, їм...
показати весь коментар
05.04.2026 18:03 Відповісти
"Місце експерименту - КУХНЯ"...
Сьогодні вирішив наварить зеленого борщу. Набрав зелені кропиви, щавлю, дикої цибулі. І згадав, що у мене у банці є консервований концентрат рибного бульйону. Влив його у каструлю, додав води, щоб зменшить концентрацію. Вкинув картоплю, проварив. Додав кришену кропиву, щавель, цибулю. Зварив до готовності. Додав кришені варені яйця, спеції. Закип'ятив. Насипав у миску, присмачив сметаною...
Сиджу, їм... Смачно...
показати весь коментар
07.04.2026 14:09 Відповісти
Смачного! А на десертик можна оце:

показати весь коментар
09.04.2026 13:02 Відповісти
Такого не бачив ... До горілки у мене стільки всякої всячини!... Наприклад, навіщо давиться "Крекерами", якщо у мене, у півлітрових банках законсервований "кров'яний пудинг"? Це та сапма "кров'яна ковбаса", тільки без кишки, і закатана, на тривалий термін? Кришку зняв, вміст виклав на тарілку, і прогрів у мікрохвильовці, чи підсмажив на сковороді. Якраз вистачає на двох, "півлітру" гарно "усидіть"...
Я таке "добро" вже кілька років роблю. Виклалав на "Ватрі", рецепт...
показати весь коментар
09.04.2026 13:11 Відповісти
- Який самий дешевий і доступний морепродукт?
- Сіль...
показати весь коментар
08.04.2026 20:06 Відповісти
Пиріжки з рибою, яйцями, та черемшею.

Тісто на кефірі (кислому молоці, сироватці):
Кефір - 400 гр.
Борошно - 450 гр.
Сіль - 1 ч.л.
Сода харчова - 1 ч.л.
Олія - 2 ст. л.
Начинка:
Риба - 300-400 гр.
Черемша - 150-200 гр.
яйця варені - 3 шт.
Майонез, чи сметана - 2 ст л.
Сіль, перець.
Консервовану рибу (в олії) розім'ять, зливши рідину. (можна використать свіжу, варену)
Черемшу дрібно покришить (За її відсутності можна використать молоде листя часнику).
Яйця відварить і покришить.
Все змішать, з додаванням майонезу, посолить і поперчить..
І кефір додать соду, перемішать, і залишить на 2-3 хвилини - для початку реакції.
У кефір додать сіль, олію, і поступово всипать просіяне борошно, замішуючи тісто. Тісто покласти на "вистойку", на 15 хв.
Поділить тісто, на частки, розкатать кружки. Викласти начинку, наліпить пиріжки. Смажить на сковороді, у олії, під кришкою, з обох сторін...
показати весь коментар
26.04.2026 14:42 Відповісти
Німецька кухня розрахована на проживання у сирому, прохолодному кліматі, де "ситність" страв виступає на перший план. У 19 ст. кулінарами Німеччини, на основі народної кухні, було розроблено так звану "горохову" ковбасу, яка стала основою "сухого пайка" для німецької армії, аж до кінця 1945-го. Вона непогано заповнювала потреби організму , в жирах та білках, а також, частково, і у вуглеводах.
Ковбаса горохова.

Горох (жовтий, колотий) - 1 склянка (або горохові пластівці - 500 г).
Вода - 3 склянки.
Олія (або топлене сало) - 1/2 склянки.
Сіль - 1 ч. л. (за смаком).
Копчена паприка або коріандр - 1-2 ч. л. (для копченого аромату).
Часник - 2-3 зубчики.
Буряковий сік - 2-3 ст. ложки (для кольору).

Замочить горох на 4-6 годин, потім зварить його до повної м'якості (поки він не почне розвалюватися). Перебить варений горох блендером до стану гладкого пюре (це важливо для текстури "ковбаси").Додать олію/сало, сіль, копчену паприку, часник та буряковий сік для надання ковбасного відтінку. Ретельно перемішать. Викласти масу в харчову плівку, сформувать щільний батон і покласти у холодильник до повного застигання (мінімум 4-5 годин).
Можна використовувать для бутербродів, а також для приготування супу-пюре, в похідних умовах... Це - "класика".
Але набагато смачніше виходить, коли готувать її за "більш українським" варіантом.Т а ще й "***********", з застосуванням нових продуктів...
Декому не подобається присмак гороху - але в Україні уже широко розповсюдилася соя. Вона , за своїми харчовими якостями, перевищує горох, і, на відміну від гороху, та інших бобових, не має яскраво вираженого аромату чи смаку. По суті, вона має "нейтральні" смак і запах, і набирає їх, у процесі приготування, при компоновці з іншими продуктами...
Склад:
Горох (соя) - 500-800 гр.
Свинячі ніжки/хвости - 1 кг
Сіль, перець, коріандр молоті, часник товчений - за смаком...
За наявності, для смаку, можна, також, використать "коптильну рідину", яка залишається на піддоні коптильні гарячого копчення, після коптіння сала, чи м'яса. Або включить до складу м'ясопродуктів, просто копчене сало...
Горох замочить на кілька годин. (Сою - не менше, ніж на 12 годин - а то і більше. Її тримать у прохолодному місці). Воду злить. Ніжки та хвости (останні дають саме жир), обсмалить, ошпарить кип'ятком, і обшкребти. Варить у воді, на слабкому вогні, поки м'ясо та хрящі, не відділяться (зручніш всього - у "скороварці"). Бульйон процідить, залить ним горох (сою), у пропорції 2 частини бульйону, на 1 частину гороху (сої), і варить до готовності. Зварений продукт перебить на блендері. Охололі ніжки та хвости розібрать, відділить кістки. Сало, м'ясо, хрящі та шкіру, перебить на м'сорубці. (Якщо при варінні гороху (сої), залишається трохи бульйону, то його, в охолодженому вигляді, можна додать до м'ясопродуктів, у блендер - для полегшення перемішування, при перебиванні на електром'ясорубці. Так само можна додать і просто залишки бульйону). Додать до горохового(соєвого) пюре, вкласти сіль, спеції, коптильну рідину, ретельно перемішать. Далі по "класиці".
Можна даний продукт законсервувать у скляних банках, в автоклаві. Для цього півлітрові банки заповнюються приготовленою сумішшю, на 2 см нижче краю, закриваються кришками, і, після доведення автоклаву, до робочих параметрів, стерилізуються не менше 40 хв. Маємо готовий паштет...
показати весь коментар
28.04.2026 07:08 Відповісти
Читаю сьогодні, в соцмережах:
Студентка (росіянка) хвалиться, що на початку зими, до неї приїхав батько, і, поки вона була на заняттях, набив їй морозилку холодильника, різними пельменями - з м'ясом, картоплею, капустою, сиром...
Читаю коментарі:
Сергей Иванов. Урал.:
- Дура! Пельмени бывают только с мясом! Остальное - вареники!...
Сиджу, й думаю: народ, який не має власної кулінарної культури, і користується компіляціями з запозичених , у різних народів, рецептів, робить висновки про те, в чому поняття не має...
Винахідники "пельменів", під назвою "бао-цзи", є китайці. У них десятки форм ліплення цього продукту, і СОТНІ начинок. Народи Сибіру перейняли у них це вміння, але, з-за обмеженості продуктів, робили тільки те, що у них є. Кацапня навчилася робить пельмені, тільки в 15 ст. - від удмуртів ("Пель нянь" - "хлібне вушко"). На Уралі, неодноразово, їв пельмені не тільки з м'ясом, але й з капустою та картоплею. (до речі, капусту кладуть сиру, і вони мають гидезний смак). Чомусь ні один турок, скуштувавши наші вареники, з сиром, чи капустою, не називає українців, "дурнями", бо в Туреччині "дюшвара" (прообраз вареників), готується тільки з дрібносіченого баранячого м'яса...
показати весь коментар
07.05.2026 07:41 Відповісти
Мой дед был заядлым охотником... А ещё он очень уважал свою тёщу... Поэтому на её юбилей, рассказывала мама, он подарил ей раскошный воротник на пальто... Из ежового меха...
показати весь коментар
08.05.2026 05:38 Відповісти
- Куме! А Ви знаєте, чому м'ясо на ринку, таке дороге?
- Знаю... Під заріз пускать нікого... Свині "в люди вибились", корови заміж повиходили, козли поодружувалися, а барани позахищали дисертації, і зараз керують країною... А кури просто зі сміху передохли...
показати весь коментар
10.05.2026 16:20 Відповісти
Привіт!
Таки гарно наші їм феєрверк на відкриття форуму в пітері організували 😁
показати весь коментар
03.06.2026 10:29 Відповісти
Тут "проскочило
, що, нібито, наші вдарили і по ВМБ "Кронштадт", по чотирьох кораблях. І нібито один, чи два, затопили...
показати весь коментар
03.06.2026 10:43 Відповісти
На тобі астероїдів з метеоритами
Акурат подарунок на днюху 😁
https://zahid.espreso.tv/kosmos-naybilshiy-evropeyskiy-meteorit-upav-na-zakarpatti-160-rokiv-tomu-nasa-poperedzhae-tse-shche-ne-kinets
показати весь коментар
10.06.2026 12:22 Відповісти
Вибачаюся - а "днюха", у кого?... До моєї ще кілька місяців...
показати весь коментар
10.06.2026 13:41 Відповісти
На мою 😁
Мені її кацапи зіпсували своїм днем московії 😏
показати весь коментар
11.06.2026 12:09 Відповісти
Ну то поздоровляю, як колись генерал Драгоміров поздоровляв Олександра ІІІ... Був любитель випить. І забув дать команду поздоровить, телеграмою, царя. Так "викрутився" - написав: "Третий день пьём за здоровье Вашего Величества!". У відповідь: "Пора и кончить... Александр."
показати весь коментар
11.06.2026 12:29 Відповісти
Завтра починається чергова консервація. Пішла шовковиця. Будем робить компоти - раз із вишнею та черешнею, "швах"...
показати весь коментар
16.06.2026 18:42 Відповісти
Сторінка 100 з 100